Welcome to my blog :)

rss

Ahad, 25 April 2010

Contact lens menyebabkan mata buta?

Aku tak pernah pakai contact lens so aku tak tau implikasinya. Tengok orang pakai memang cantik, macam si Ayu dak yang kerja dengan aku ni. Cun melecun minah ni ha. Umur baru 18.

eh2.. kenapa aku promote minah ni plak?



Ada makcik yang cerita kat aku tentang pengalaman pahit yang menimpa anak dia sampai 44 hari menginap di wad hospital tawakal gara-gara contact lens. Katanya anaknya tu lupa nak bawak specs beliau masa nak balik UIA. So terpaksalah dia guna contact lens. Dalam dua tiga hari lepas tu, tetiba mate dia bengkak-bengkak dan sakit teramat sangat. Dah banyak kali pergi klinik doktor cakap sakit mata biasa. Tapi satu hari sebab tak tahan sakit yang teramat sangat anak dia call dia kat terengganu ni cakap sakit. So makcik ni dengan husband dia pergilah ke UIA tengok anak diorang and bawak anak diorang dapatkan rawatan kat hospital Tawakal. Pergi specialist la kot. Da tu, doktor kat sana cakap mata anak dia terkena jangkitan kulat yang ada dalam liquid yang letak contact lens tu. Apa ntah nama dia.. (sory malas nak google sebab si siput taknak bekerjasama hari ni.. huhu -_-‘’) doktor pon cakap yang anak makcik tu bernasib baik sebab cepat bawak dapatkan rawatan kalau tak butalah.. jadiklah kassimah selamat.. haish.. tak baiklah aku ni.. ok ok.. sambung. Doktor cakap tak leh nanges sebab kalau ada air mata lagi cepat kulat tu membiak. Makcik tu terpaksa ulang-alik terengganu-KL-Terengganu selang 2 hari sebab anak2 beliau yang lain still sekolah takde sapa nak uruskan. Kesian. Tapi itulah, dah nama pon mak kan? Makcik tu cakap anak dia tinggal kat wad berasingan sebab takut infection berjangkit kat orang lain @ jadi makin teruk sebab surrounding tak terkawal. Katanya itu kes pertama seumpamanya. Nisbah 1000:1 means dalam seribu adalah sorang yang mengidap penyakit ni. So nak cari ubat pon susah. Sampai kena listkan nama ubat & pergi cari kat farmasi. Huhu penatnya macam ni kan? Macamlah aku yang sakit. Dipendekkan cerita anak dia terpaksa tangguh pengajian sebab sakit. 44 ari duk wad takleyh bukak mata weyh. Sumpah aku taknak!




Haaaa... takot tak? Takot tak? Ni lah aku nak membebel ket. Tak guna bersakit-sakit semata-mata nak cantik. Dak Ayu tu pon cakap tak nak kai lens dah. Takot buta. Sayang!




p/s: teringat time saket dulu. tapi bila kita saket tuhan ampunkan dosa kecik kita. alhamdulillah jela :)

13 ulasan:

  1. tak adalah semua yang pakai buta.tengok jugak pada pemakai nya.kalau tak pandai jaga kebersihan lens tu.maka dapat lah infection.nak pakai kena rajin jaga kebersihan contact lens ;)

    BalasPadam
  2. saya pun seksa gak nak pakai contact lence nie
    :D


    http://nomborsebelas.blogspot.com/

    BalasPadam
  3. wei..aku baru terase mau mencoba..
    huhu
    dh jadi 50%,50% dh ni..huhu

    BalasPadam
  4. member ada cite gak pasal kesan contact lens ni...
    anak sdara dia kene...
    sejak dari tu, tros x paki, gune spec je/...

    BalasPadam
  5. sir: always be da first lor..

    aziranadia: huhu~ tak pernah pakai tak tahula..

    sema: sakit puan! kekeke

    sebelas: ala kai specs style per..

    chentaleya: dapyohlaa.. comey doh mung pomm..

    syafiq kadiran: kai specs jerla. nmpak sket kuat bace buku.. ngehngehngeh~

    BalasPadam
  6. saya dh pkai contact lens setia selama 4 tahun dah..kena pandai jaga. sampai sebulan kena buang lah..emm..tp biasalah kalAu dh malas tk bole wat apa

    BalasPadam
  7. sara: bagos2.. pandai jaga takpe. tapi lau orang careless jangan nak gatai duk pakai benda2 cerewet camni. silap langkah buruk padah..

    BalasPadam
  8. yup2..kna peka pasal kebersihan bila nk pakai contact lens tu..
    tak pasal kna infection susah.
    tp tak kira sapa pon mmg kna jg kebersihan :)

    BalasPadam
  9. shafie: betul tu.. jaga kebersihan kan sunnah nabi. t dapat pahala :)

    BalasPadam
  10. aku ase ta elok pakai..sbubnye aku da pakai..sakit mate..uh bahaye..mata tuh la pancaindera yg ada..penting sngat ha ..so jage la mate elok2..k

    BalasPadam
  11. law pakai mate mera2 uh means xseswai ea.. huu~konpius laa na pakai lagi ke x,,

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails